Távoli elérés


A távoli elérés segítségével lehetőség nyílik akár otthonról is hozzáférni az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett adatbázisokhoz, e-folyóiratokhoz, e-könyv csomagokhoz. Az elérés az egyetemi polgárok számára lehetséges (hallgatók, oktatók, dolgozók); beállítása során ezért szükség van egy olyan adat megadására, ami igazolja a Pécsi Tudományegyetemmel fennálló jogviszonyt.

 A két általános mód egyike az olvasójegy azonosítóját igénylő proxy szolgáltatás, ami minden előfizetett adatbázist elérhetővé tesz. A másik a Neptun (EHA) kódot kérő EduID, ezt a szolgáltatók nem minden adatbázisnál biztosítják. Néhány esetben más azonosítási mód is rendelkezésre áll (VPN, intézményi email cím, helybeni regisztráció). 

A bejelentkezés az egyes esetekben a következőképpen zajlik: 
1. Proxy

A könyvtár a beiratkozott egyetemi polgárok részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. Az azonosítás az olvasójeggyel történik, ezért igénybevételéhez feltétlenül szükséges az érvényes olvasójegy megléte az egyetemi könyvtári hálózat valamely könyvtárában. Amennyiben ez adott, úgy a beiratkozott egyetemi polgárok a lenti videós útmutatók segítségével beállíthatják úgy a böngészőjüket, hogy a könyvtári proxy-n keresztül elérjék a tartalmakat.

Mozilla Firefox                                        Google Chrome
2. EduID, Shibboleth

A következő adatbázisoknál lehetőség van a Neptun kóddal és jelszóval történő azonosítás után az otthoni használatra. A részletek az adatbázis címére kattintva, a ház ikonnal  jelzett résznél találhatóak:
3. Egyéb azonosítási módok

Az itt felsorolt esetekben alternatív módokon is lehetőség van a távoli elérésre. A folyamat menete kattintás után a ház ikonnal    jelzett résznél olvasható:a) Intézményi email címmel:


b) Regisztrációval:c) VPN-nel

A központi egyetemi proxy szolgáltatást a PTE Informatikai Igazgatósága biztosítja VPN kapcsolaton keresztül az egyetemi dolgozók számára. Itt az azonosítás EHA- vagy Neptun-kóddal történik, a hozzáférés az IIG-től igényelhető. Használati útmutatójuk itt olvasható. Ennek a kapcsolatnak a használatát csak azoknak ajánljuk, akik nem rendelkeznek érvényes könyvtári olvasójeggyel, és minden egyetemi oldalt (IIG, SD, stb.) szeretnének elérni.