Proxy beállítás - Android mobilnet

Alapértelmezetten a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett online adatbázisok csak a Tudásközpont épületében, illetve az egyetemhez tartozó épületekben érhetőek el. Ám ha Ön aktív státuszú polgára egyetemünknek, úgy a Könyvtár arra is lehetőséget biztosít, hogy ún. proxy szolgáltatás keretében távolról is használhassa az adatbázisokat, így akár otthonról dolgozik, akár kiküldetésen tartózkodik (vagy éppen nyaral), a szolgáltatást igénybe véve hozzá fog tudni férni az előfizetett tartalmakhoz. 

Ez a szolgáltatás elsősorban az asztali PC-k esetében terjedt el, és talán kevesen tudják, de az okos eszközök többségén is beállítható. Jelen bemutatóban ennek a proxy szervernek a beállítását szeretnénk bemutatni, mobil internetre történő csatlakozás és Android operációs rendszer esetén. Tesztalanyunk egy Android 10-et futtató Samsung okostelefon. Mivel minden gyártó a saját képére szabja az Androidok felületét, ettől eltérő verziók és eszközök esetében valószínű, hogy a menüpontokkal illetve grafikai elemekkel másképp fog találkozni, de az alapelv hasonló marad. A klikkelési és egyéb végrehajtási pontokat piros koronggal jelezzük.

Tehát adatbázisaink könyvtári proxy-n keresztüli távoli használatához önnek a PTE egyetemi polgárának (dolgozójának vagy hallgatójának) kell lennie, és érvényes olvasójeggyel kell rendelkeznie valamelyik könyvtári egységünkben.

(Azok az egyetemi polgárok, akik nem iratkoztak be és így nem tudják használni a távoli elérést,  online regisztrálhatnak a következő oldalon, ezután igénybe tudják venni a szolgáltatást.)

Az asztali PC-ktől eltérően itt nem a böngészőben kell kezdeményeznünk a beállítást, hanem az Androidban. (Ez azt is jelenti, hogy jelen bemutató bármilyen böngésző app esetén használható!) Ehhez nyissa meg eszközének fő beállításai t a menüből vagy a fogaskerék ikonnal. Ezután érintse meg a Kapcsolatok menüpontot, vagy keressen rá a "Mobilhálózat" kifejezésre. (1. ábra)

1. ábra


A Kapcsolatok menüből válassza ki a Mobilhálózatok menüpontot, [...] (2. ábra)

2. ábra


[...] majd a Hozzáférési pontok neve opciót. (3. ábra)


3. ábra


Ekkor alapértelmezetten két gyári hozzáférési pont látszik: egy internetes és egy MMS. 

A gyári hozzáférési pontokat SEMMIKÉPP ne szerkesszük! Ha tudjuk, akkor az interneteset klónozzuk vagy másoljuk, de ha ezt nem lehet, az sem probléma, mert kell lennie valahol egy olyan opciónak is, hogy "Hozzáad", vagy "Új hozzáadása". Ekkor a nulláról létrehozzuk az új hozzáférési pontot, de sok mindent ekkor sem kell átírni. (4. ábra)

4. ábra


Hozzáférési pontunk szerkesztésekor kizárólag az alábbi adatokat kell kötelezően megadni: Név, APN, Proxy, Port, MCC és MNC. (5. ábra)

Ekkor a különböző mobilszolgáltatóknak megfelelően más-más adatokat kell megadni, ezért fontos, hogy az alábbi táblázatnak megfelelően adjuk meg az adatokat! Csakis az ebben megadottakat kell megadni, minden más maradhat a gyári alapértelmezetten vagy üresen.


5. ábra


Elsőként adjuk meg hozzáférési pontunk nevét. Ez csak arra szolgál, hogy elnevezzük a pontunkat, bármit megadhatunk névként, bár érdemes a gyáritól jól elkülöníthetőt kitalálni, pl. "proxy". (6. ábra)

(6. ábra)


Az APN (access point name) megadásakor a telefonunk mobilhálózatra történő csatlakozásához szükséges azonosítóját adjuk meg. Ez is szolgáltatónként más és más, ehhez is az új lapon megnyílt táblázatunkat hívjuk segítségül. (7. ábra)

7. ábra


A Proxy mezőbe gépelje be a következőket: dbproxy.lib.pte.hu

Ügyeljen arra, hogy pontosan gépelje be a sort, ezért a gépelés után ellenőrizze le, hogy nem történt-e elütés. (8. ábra)

8. ábra


A Port mezőbe írja be az alábbit: 3128 (9. ábra)

9. ábra


Az MCC (mobile country codes) és MNC (mobile network codes) mezők lehet, hogy alapértelmezetten ki vannak töltve, de ha nincsenek is, táblázatunkból könnyen kitölthetők. Ha minden szükségessel megvagyunk, a három pontnál [...] (10. ábra)

10. ábra


[...] hagyjuk jóvá a módosításokat pipával, mentéssel, vagy amit kínál a rendszer. (11. ábra) 

11. ábra


Az újonnan elkészült hozzáférési pontot válasszuk is ki a gyári helyett. (12. ábra) Ekkor a telefon 1-2 másodpercre le-, majd újracsatlakozik a mobilhálózatra.

12. ábra


Ezt követően, ha valamelyik böngésző appban internetezni kezdünk, és a proxy alá tartozó oldalt nyitunk meg, egy olvasói azonosítást kérő ablak fog felugrani. Egyébként itt van egy kényszerű kompromisszum: "külsős" internetes oldalt nem fogunk tudni megnyitni, kizárólag a könyvtárhoz tartozó szakirodalmi anyagokét. Minden máshoz az eredeti hozzáférési pontunkat kell kiválasztanunk.

Az olvasói bejelentkezéshez szüksége lesz a PTE bármely könyvtárába történő beiratkozásakor kapott és érvényes olvasójegyére, pontosabban annak olvasójegy-számára, valamint az ahhoz tartozó jelszavára. (13. ábra)

13. ábra


A jelszó alapesetben az Ön által a beiratkozáskor megadott születési idő, tehát 8 db számkarakter. A jelszó alapértelmezetten a teljes születési dátum, pl.1980.11.28. esetén a 19801128 jelszóval lehet bejelentkezni. Amennyiben Ön a beiratkozást követően ezt a jelszót előzőleg már megváltoztatta, akkor a sikeres hitelesítéshez ezt a már megváltoztatott jelszót kell megadnia.

Amikor az olvasójegyének számát és a jelszót sikeresen begépelte, akkor a hitelesítés befejezéséhez érintse meg az BEJELENTKEZÉS feliratú gombot. (14. ábra)

A legtöbb eszköz megjegyzi a hitelesítési adatokat, és a böngésző app újraindításáig nem lesz szüksége újabb bejelentkezésre, ám egyes esetekben előfordulhat, hogy időnként megszakad a kapcsolat a proxyszerverrel. Ekkor újra be kell jelentkezni.

14. ábra


A PTE által előfizetett és ingyenes adatbázisok listáját azok elérési útvonalaival, keresési segédleteivel mindig a www.lib.pte.hu könyvtári honlap "E-könyvtár" menüjében, az Adatbázis Portál alatt találja, vagy a http://lib.pte.hu/adatbazis oldalon. (15. és 16. ábra)

                                                                           

15. és 16. ábra


A helyes proxybeállítást és a hitelesítés sikerességét ki is próbálhatja, ha a könyvtári honlap adatbázis-aloldalán valamely előfizetett adatbázisra koppint, vagy akár az EDS összetett metakereső keresődobozára. (17. ábra)


                                                                                                          

 17. ábra


Megfelelő kapcsolódás esetén az adatbázis a keresési találatokat kilistázza (18. ábra), valamint valahol, általában a képernyő jobb felső sarkában az azonosított intézmény felirata, logója is megjelenik, jelezve ezzel, hogy a felhasználót a rendszer a PTE hálózatán belülinek látja, de a sikeres proxybeállítást például ezen az oldalon: https://www.whatsmyip.org/ is ellenőrizheti, ahol 193.6.50.XX-et kell kapnia eredményül. (19. ábra)

Erre az azonosításra természetesen csak előfizetett adatbázisok esetén van szükség, az ingyenes adatbázisokat korlátozás nélkül mindenki használhatja, így tulajdonképp pusztán ezek miatt maga a proxy-beállítás sem szükséges.

Mindenesetre ha egy előfizetéses adatbázis mégis előfizetési vagy belépési adatokat kér, akkor vagy a proxybeállítás volt sikertelen, vagy más okból nem sikerült kapcsolatot létesíteni a proxykiszolgálóval, esetleg - elvétve - magával az adatbázissal akadhat technikai jellegű gond, de ez esetekben keresse nyugodtan kollégáinkat a bemutató végi elérhetőségek valamelyikén.

18. ábra


19. ábra


Ha szeretné kikapcsolni a proxy szolgáltatást, azt szintén eszköze Beállításainál teheti meg, mindössze állítsa vissza a kiválasztott hozzáférési pontot az eredetire, majd mentse a beállításokat, ha szükséges. (20. ábra)

20. ábra


Reméljük, hogy útmutatónk segítségére volt abban, hogy távolról is sikeresen és kényelmesen használhassa előfizetett adatbázisainkat! Köszönjük a figyelmét!


Kollégáink:

Adatbázisokkal kapcsolatban

Ésik Szabolcs — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: esik.szabolcs@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Bedő Márta — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: bedo.marta@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Proxy-kapcsolódási hiba esetén

Hamburger György — informatikus, rendszergazda
E-mail: hamburger.gyorgy@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28110

Szakolczi Gábor — informatikus, rendszergazda
E-mail: szakolczi.gabor@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28077
Trackback link: