Mindenkép(p)en olvasunk

Korábbi évek:

Kiadó:
ISBN:
963-676-326-7
Kiadás éve:
2004
Könyvajánló:

A Karamazov testvérek

A világirodalom egyik legfilozofikusabb, alapvető létkérdéseket felvető műve A Karamazov testvérek, amit nevezhetünk akár „metafizikai kriminek” is. Egy gyilkosságról, illetve annak előzményeiről és következményeiről szól a történet, persze ennél jóval többről, hiszen a könyvben az emberi élet értelmessége-értelmetlensége, az erkölcs, a szabadság kapcsán merülnek fel a valódi problémák. Azt ugyan megtudjuk, hogy ki ölte meg Fjodor Pavlovics Karamazovot, de a nagy életkérdésekre az író nem ad egyértelmű válaszokat. Bahtyin klasszikussá vált értelmezése szerint Dosztojevszkij műveinek alapvető vonása a teljes értékű szólamok gazdag polifóniája: önálló és egyenrangú tudatok, világlátások sokasága kapcsolódik össze a regényekben.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 9604 42 1
Kiadás éve:
2007
Könyvajánló:

Szomjas oázis

Kedvenc könyvem az első átfogó kortárs irodalmi antológia, amely rendkívül izgalmas freskót fest női szemmel a női testről. A kötet lapjain 33 kortárs magyar szerző vall megfoganásról, szülésről, születésről és vetélésről, a kislány nővé éréséről, a felnőtt nő önelfogadásáról és önmegtagadásáról, a testi és lelki betegségről és gyógyulásról, a test és lélek találkozásának és összefonódásának véget nem érő kalandjáról és talányáról. Számos kedves szerzőm szerepel a kötetben, akiknek az írásait szívesen olvasom az identitáskérdést, önismeretet közvetlenül érintő témaválasztásaik miatt.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-266-190-2
Kiadás éve:
2011
Könyvajánló:

Szívjószág

Öt éve kapott irodalmi Nobel díjat a bánáti sváb születésű Herta Müller a címben szereplő művéért, illetve azért a munkásságért, amit romániai német nemzetiségű íróként alkotott. Ceausescu diktatúrája a nemzetiségekhez tartozókat közismerten legalább kétszeresen nyomta el a többségi román nemzethez tartozókhoz képest: nem ”csak” mint szabad polgárt, hanem mint nemzeti kisebbséghez tartozókat is. Ez az állampolgári és nemzetiségi elnyomás (innen nézve legalábbis) hasonló volt a romániai magyarok és németek esetében. A kétféle elnyomásból a hangsúlyt Herta Müller az egyéniség, a szabad gondolkodás és a szabad véleménynyilvánítás elnyomására, a kisstílű, a személyiséget és a fizikumot egyaránt felőrlő szabadságelvonásra helyezi.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
Kiadás éve:
1971
Könyvajánló:

Légy hű magadhoz

Nagyon nehéz egyetlen egy könyvet kiválasztani a számos kedvenc közül. Végül arra jutottam, hogy megkönnyítené a döntésemet, ha azokból a regényekből választanék, amelyeket az életem folyamán már többször elolvastam. Ezek közül az egyik a Légy hű magadhoz. Tizenévesen találkoztam vele először a szüleim könyvespolcán, és az elkövetkező években két-háromévente újra elővettem.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963-9602-61-2
Kiadás éve:
2010
Könyvajánló:

Battle Royale

Fiatalabb koromban rengeteg vidám élményekkel teli könyvet olvastam. Elbújtam a saját kuckómba és kizártam az egész világot. Elhittem, hogy minden csak ebből áll, semmi nem számított. Mégis számomra Takami Kósun: Battle Royale című kegyetlen és véresen komoly műve a kedvenc. Miért? Mert ez a könyv nem az álomvilágról szól. Igenis szembeállít a rideg valósággal. A való élet problémáit helyezi új köntösbe, amikkel előbb-utóbb szembe kell néznie mindenkinek, de igyekszik elkerülni: igazságtalanság, hazugság, magány, fizikai gyengülés, halálfélelem...
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963-9535-06-0
Kiadás éve:
2004
Könyvajánló:

487 bekezdés és 617 kép a műemlékvédelemről

Műemlék épületekkel szinte mindenütt találkozhatunk. Turistaként felkereshetjük a történeti nevezetességeket, múzeumokat, templomokat, miközben rácsodálkozunk az épületek szépségére. Ha szerencsések vagyunk esetleg munkahelyünk, lakóhelyünk, iskolánk is egy-egy szép régi épületben kap helyet. A mi városunk – Pécs – Magyarország egy olyan települése, ahol szinte minden utcában műemlékek vesznek körül bennünket, ezért is lehet érdekes egy olyan könyv, amely az épített környezetünk iránti fogékonyságra teszi nyitottá olvasóit.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-0-7475-9105-4
Kiadás éve:
2007
Könyvajánló:

Harry Potter and the Deathly Hallows

A varázsvilág. Mondák, legendák, hősköltemények…anno. Most kalandok, katasztrófák, jóslatok, misztikus lények, sci-fi és virtuális fantasztikum. Múltból, jövőből, föld alól, távoli galaxisokból, avagy párhuzamos világokból. Mindez vajon tényleg mese habbal, vagy inkább lelkünkig ható valóság? Egy különleges út emberi mivoltunk megismerésében…?
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-324-058-8
Kiadás éve:
2012
Könyvajánló:

A tetovált lány : Millennium-trilógia 1.

Power. Betölt. Böngésző. Katt. És a világ megváltozik körülötted. A nullákból és egyesek-ből álló univerzum a rabjává tesz. Hiszen már Te sem tudnál elképzelni egyetlen napot sem az okostelefonod, a laptopod és az internet nélkül. Ám valaki a szolgálatába tudja állítani ezt a világot, és hóna alatt egy laptoppal fényt tud deríteni bűntényekre, összeesküvésekre, korrupcióra. Ez a személy pedig Lisbeth. Egy rossz sorsú, agresszív családból származó fiatal lány, aki rájön, olyan képességekkel rendelkezik, amivel befolyásolni tudja a saját és mások életét. Az információ hatalom. Lisbeth pedig könnyen és gyorsan hozzá tud férni bármilyen féltve őrzött információhoz. Ez pedig hatalmat ad a kezébe, amivel tud is élni. És ezáltal az egész életét képes megváltoztatni.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-08-6523-4
Kiadás éve:
2013
Könyvajánló:

Bátraké a boldogság

Brené Brown szociális munkás és kutató, akinek több inspiratív TED-es előadása már körbejárta a világot. Humoros, könnyen olvasható könyvében bemutatja, mint kereste – az emberi kapcsolatokat tanulmányozva – azokat a személyiségjegyeket, amelyek a sikeres embert bátorrá teszik.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
Kiadás éve:
2006
Könyvajánló:

Quo vadis

Számos olyan könyv van, amely valami miatt közel áll hozzám, és nem könnyű egyet ki-emelni ezek közül. Ha mégis, akkor a Quo vadis-t választanám. A közhiedelemmel ellen-tétben Henryk Sienkiewicz (1846-1916) lengyel író nem e regényéért kapta 1905-ben az irodalmi Nobel-díjat, hanem „kimagasló elbeszélő képességéért”. Ez természetesen sem-mit nem von le a regény rangjából. Egy regény mindenkinek más okból nyerheti el a tetszését, szerintem a Quo vadis sikere abban lehet, hogy mindenki megtalálhatja benne azt, amit egy epikus műben szeret.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-530-885-9
Kiadás éve:
2010
Könyvajánló:

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Szeretek olvasni. Ez nem meglepő, hiszen mi másért vállaltam volna, hogy részt veszek e könyvolvasást népszerűsítő fotókiállításon?! Ugyanakkor válogatós, sőt, nyíltan kimondhatom, finnyás vagyok a könyvek terén. A tartalom és a könyves portálokon található vélemények többszöri elolvasását és az azt követő hosszas mérleges után ugyanott vagyok, ahol órákkal, néha napokkal előtte. Vagyis nincs mit olvasnom, mert valami megmagyarázhatatlan módon mégis úgy döntök, hogy sem időt, sem energiát, sem pénzt nem érdemes invesztálni a könyvbe.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
Kiadás éve:
2011
Könyvajánló:

A katedrális

Sok kedvenc könyvem van, és a történelmi regényeket sokáig ifjúsági irodalomnak tartottam. A véleményemet Ken Follett regényei közül A katedrális változtatta meg. A szerző nagy ismeretanyag birtokában a fantáziája segítségével úgy szólaltatja meg a regény fiktív szereplőit, hogy általuk a korszak valóságos közegét láttatja. Lebilincselő stílusával szinte észrevétlenül ismerteti meg a középkor gondolkodásmódját, körülményeit. A könyv széles történelmi tablójával a valódi katedrálisokhoz mérhető szellemi építmény, amely cáfolata a közhiedelem „sötét középkor” sztereotípiájának.
tovább >>>