Kérdések és válaszok az adatbázisokról

Vissza az Adatbázis portálra 

Az alábbi tematikus oldal az egyetemi könyvtári hálózat adatbázis referensei által (Oktatás- és Kutatástámogató Osztály) épített és naprakészen tartott, tudományos adatbázisokat tartalmazó lista, amely egy helyen gyűjti össze a PTE által előfizetett, és az oktatásban-kutatásban hasznosnak ítélt egyéb ingyenes, minőségi adatbázisokat.

Adatbázis alatt könyvtári és tartalomszolgáltatási szemmel olyan strukturált, sokszor hatalmas méretű adat-gyűjteményeket értünk, amelyekből többféle módon is lehetőségünk van visszakeresni, kinyerni a minket érdeklő információkat.
Ezek a gyűjtemények folyóirat-cikkektől és e-könyvektől kezdve a statisztikákon és orvosi eljárásokon át egészen a kémiai reakciókig és bibliográfiai adatokig a legkülönfélébb információkból állhatnak össze, de mindben közös, hogy ezek előfizetésével ill. összegyűjtésével az egyetemen folyó tudományos és oktatási tevékenységet kívánjuk támogatni.

Az Adatbázis Portálon pénzügyi szempontból találhatóak:

  • - előfizetett és
  • - ingyenesen elérhető adatbázisok (Hozzáférés oszlop)


Tartalmi szempontból:

  • - teljes szövegű tartalmakat felölelők (például komplett publikációkat vagy teljes folyóirat évfolyamokat), és olyanok, amelyek csak
  • - bibliográfiai adatokat (szerző, cím, kiadási-megjelenési adatok) tartalmaznak (Típus oszlop). Sok esetben, például szakirodalom keresésekor ez utóbbiak is nagyon hasznosak lehetnek, hogy tudjuk, merrefelé érdemes elindulni anyaggyűjtéskor - még akkor is, ha a teljes szöveghez nem férünk hozzá.

Téma szerint pedig a „Terület, tudományág” oszlopban lehet tallózni.

Az előfizetett adatbázisok esetében, ahol erre lehetőség van, (folyóirat vagy e-könyv) címlisták közzétételével mindig igyekszünk betekintést nyújtani abba, tételesen mik érhetőek el az adatbázisban. Ezek az infofájlokban, azaz az adatbázisok neve melletti kis üzenet-ikonra kattintva hívhatóak elő.

Nem feltétlenül. Sok adatbázis több (általában tudományterületi) alcsomagból áll össze, amelyek közül nem minden esetben fizet elő mindegyikre az Egyetem. Az infofájlokban ezen információkat is feltüntetjük.

Az ingyenesen elérhető adatbázisok bárhonnan, bárki számára hozzáférhetőek.

Az előfizetetteket az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont fizeti elő, és a szerződések szerint valamilyen módon a jogosultsági kört is szabályozni kell, ami a legtöbb esetben a fizikailag is az Egyetemhez tartozó épületek (telephelyek) körét jelenti. Ezekről a helyekről az előfizetett tartalmak is bejelentkezés nélkül használhatóak.

Ha fizikailag nem tartózkodik az egyetem területén, akkor is van mód elérni ezeket az adatbázisokat, de ehhez némi beállítás szükséges. A következő oldalon talál útmutatót.

Ezekben az esetekben javasoljuk, hogy keresse fel az érintett kari szakkönyvtárat, mivel náluk előfordulhat nyomtatott példány is keresett dokumentumból, illetve a könyvtárközi kölcsönzést ajánljuk.

A Compass keresőben ellenőrizni tudja, hogy az országban melyik más intézményben érhető el a keresett elektronikus tartalom.

Kérdéseit, észrevételeit adatbázis referenseink várják:

Bedő Márta

bedo.marta@lib.pte.hu

72 / 501-650 / 28027-es mellék

Ésik Szabolcs

esik.szabolcs@lib.pte.hu

72 / 501-650 / 28027-es mellék

Trackback link: