Adatbázis próbaidőszakaink

Könyvtárunk az online elérhető, elektronikus dokumentumokhoz nem kizárólag előfizetéssel, hanem rövidebb, jellemzően 30-60 napig tartó ideiglenes eléréssel is igyekszik hozzáférést biztosítani. Az ilyen próbaidőszakok (más szóval trial-ok) jellemzői, hogy – a vásárolt előfizetésekhez hasonlóan – a PTE épületeiből, valamint többnyire távoli hozzáférés révén is elérhetőek az egyetemi polgárság számára. 

Trialokra leggyakrabban kiadói/szolgáltatói indíttatásból kerül sor, de szakmailag indokolt esetben egyedi kéréseknek is megpróbálunk eleget tenni. Utóbbi esetben a PTE oktatói, kutatói és PhD-hallgatói jelezhetik ilyen irányú igényeiket.

Szakmai okokból egy-egy trial igénylésének ügyintézését kizárólag abban az esetben tudjuk vállalni, amennyiben az előző próbaidőszak végéhez képest 11 hónap már eltelt. Ezt megelőzően előzetes igényleadásra nincs lehetőség, a próbaidőszak adminisztrációját pedig nem vállaljuk olyan esetben, ha a tartalom nem az adatbázis referensi ügykörbe tartozik. 

Az aktuális trialokat, azok rövid bemutatásával és a hozzáférés idejéről a könyvtár adatbázis portálján is megtalálja (az adatbázisokhoz görgetve, a „Hozzáférés” oszlopban a „TEST” kategóriára szűrve), az eddig általunk biztosított trialok historikus jelleggel pedig a lenti linken elérhető táblázatban találhatóak.  Itt tájékozódhat arról, milyen próbahozzáférésre mikor volt példa az elmúlt években, és adott tartalom mikor válik legközelebb igényelhetővé, ezt hivatott jelezni a táblázat „Állapot” oszlopa.

Adatbázis próbaidőszakok megtekintése


Próbaidőszakra vonatkozó igényét az alábbi űrlap kitöltésével jelezheti.

Ezekről a limitált ideig elérhető tudományos, szakirodalmi anyagokat biztosító lehetőségekről minden esetben tájékoztatjuk a szakterületileg releváns egyetemi kollégákat az alábbi csatornákon: 

- kari oktatói levelezőlisták 

- a könyvtár honlapja illetve Facebook-oldala 

- Iris adatbázis hírlevél (archívum | feliratkozás


Fontos: kérjük, hogy a szolgáltatókkal való kiegyensúlyozott kapcsolat megőrzése érdekében a szolgáltatást a normál használat keretein belül vegye igénybe, elkerülendő a túlzott mértékű letöltés következményeként fellépő szankciókat, mint az adatbázis használatának automatikus felfüggesztése.

Egy-egy trial letelte után nagy örömmel vesszük, ha megosztja velünk a próbaidőszak tapasztalatait, s így visszajelzésein keresztül hozzájárul szolgáltatásaink fejlesztéséhez. Erre az alábbi oldalon van lehetősége.


Trackback link: