Útmutatók


Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont munkatársai a könyvtári blogokon, valamint útmutatók és különböző guide-ok, segédletek formájában is igyekeznek támogatni oktatóink-kutatóink publikációs tevékenységét.
Ezen az aloldalon azokat a tartalmainkat gyűjtjük össze, amelyek hozzájárulhatnak tudományos eredményeik láthatóságának növeléséhez.
Az oldal folyamatosan bővül.

Amennyiben van olyan téma, amelyről bővebben hallanának, kérjük, írják meg a ranking@lib.pte.hu címre.


Útmutató a Scopus szerzői profil tisztításához

A 2004 novemberében indított Scopus a lektorált szakirodalom legnagyobb absztrakt és citátum adatbázisa. A több mint 5000 nemzetközi kiadótól származó, több mint 19000 kiadvány mellett a Scopus gyors, könnyű és átfogóan használható eszközt nyújt a kutatóknak, amely jól megfelel a kutatási igényeknek a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudomány, a társadalomtudományok, és az utóbbi időben már a humán tudományok területein is. Egyre több szerzőnek okoz problémát, hogy a Scopus profiljába idegen cikkek keveredtek, vagy több néven szerepel az adatbázisban. Útmutatónkban a leggyakoribb kérdésekre próbálunk választ adni.

Kiket érint?Olyan kutatókat, akik rendelkeznek Scopus szerzői profillal, azaz publikáltak már az adatbázis által nyilvántartott folyóiratok, könyvsorozatok vagy könyvek valamelyikében
Mikor írtuk?
2020.11.04
Kit kereshetek a témában?Fekete Rita (fekete.rita@lib.pte.hu)


Web of Science szerzői profiltisztítás

A Web of Science a világ egyik legnagyobb absztrakt- és citátum-adatbázisa. A természet-, műszaki-, orvos-, társadalom- és humántudományok közül több mint 250 kutatási terület folyóirat- és könyv szakirodalmát tartja nyilván. Mintegy 20 000 folyóiratot, több százezer könyvet és konferenciakiadványt, valamint szabadalmat tartalmaz. Ilyen nagy mennyiségű adattömeg mellett nem meglepő, hogy egyre több szerzőnek okoznak problémát a Web of Science szerzői profiljába keveredett idegen cikkek, vagy, hogy több néven szerepel az adatbázisban. Útmutatónkban az ezzel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre adunk választ.


Kiket érint?Olyan kutatókat, akik rendelkeznek Web of Science szerzői profillal, azaz publikáltak már az adatbázis által nyilvántartott folyóiratok, könyvsorozatok vagy könyvek valamelyikében
Mikor írtuk?2020.12.16
Kit kereshetek, ha kérdéseim vannak a témábanFekete Rita (fekete.rita@lib.pte.hu)


ORCID – A nemzetközi szerzőazonosító, amire minden kutatónak szüksége van


Napjaink kutatói úgy érzik, hogy már épp elég adminisztrációs teher hárul rájuk. Az MTMT mellett a különbözőprofilok, adatlapok kezelése, és a pályázatokkal kapcsolatos ügyintézés is túl sok hasznos idejüket vonja el a tényleges kutatástól. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi szükség van egy újabb azonosító létrehozására. Mit tud az ORCID, ami miatt egyre több kutatásfinanszírozó, kiadó és egyetem is előírja a használatát? Mennyi plusz munkával jár rendeltetésszerű használata a regisztrációt követően? Cikkünkben az azonosító létrehozásának előnyei mellett bemutatjuk a regisztráció meglepően gyors folyamatát, illetve csatolunk egy guide-ot is, amely az ID MTMT-be való integrálásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat is tartalmazza.

Kiket érint?
Aktívan publikáló oktatókat és kutatókat
Mikor írtuk?
2021.12.03.
Kit kereshetek, ha kérdéseim
vannak a témában
Lovász Dávid (lovasz.david@lib.pte.hu)


8+1 tipp, hogy előrébb sorolja a publikációit a Google Scholar vagy egyéb tudományos publikációkeresők I Akadémiai keresőoptimalizálás (ASEO) a gyakorlatban

Az elektronikus publikálás általános gyakorlattá vált a tudományos életben, azonban az elektronikus publikálási ökoszisztémában megjelenő új trendek, szereplők, szoftverek és platformok sokasága új kihívásokat jelentenek, illetve új gyakorlatok/praktikák adaptálására kényszeríti a kutatókat. Az akadémiai keresőoptimalizálás (Academic search engine optimization [ASEO]) gyakorlata abban segítheti a publikálókat, hogy cikkeiket az olyan (egyre népszerűbb) tudományos keresőmotorok is indexálják, mint többek között a Google Scholar, az IEEE Xplore vagy a PubMed.

Kiket érint?
Aktívan publikáló oktatókat és kutatókat
Mikor írtuk?
2021.12.08.
Kit kereshetek, ha kérdéseim
vannak a témában
Völgyi Bence (volgyi.bence@lib.pte.hu)