Könyvajánlók

Kiadó:
ISBN:
963 547 862 3
Kiadás éve:
2003

Lukács Eszter válogatott élete

Amikor minden harsog, ordít és fröcsög, akkor az ember leginkább csendre vágyik. Ezt a csendet lelheti meg az olvasó Lukács Eszter tárcáiban. Ha első látásra kicsit rendetlenkének látszik is, egyszer csak magával ragad; a jelentéktelennek látszó apróságokból fölcsillan a saját életünk, mi magunk csetlünk-botlunk a sorok között, mi késünk el a gyerekkel az óvodából, s a mi magatehetetlen nagymamánk sorsát kellene végre megnyugtatóan megoldani. Csak éppen el sem tudtuk képzelni, hogy innen is közelíthet valaki az élethez, fogalmunk se volt róla, hogy ezt ilyen lebilincselően meg lehet írni. Mert mi a harsogáshoz szoktunk.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 283 054 4
Kiadás éve:
2011

Verazélet

Lovas Nagy Anna Verazélet című regénye igen gyorsan felkerült az Alexandra Könyváruházak 15-ös toplistájára. Az olvasók kíváncsian vették kézbe a szokatlan témájú és szokatlan nyíltsággal kitárulkozó könyvet. Ez a kíváncsiság megvolt a könyv szerkesztőjében, Ambrus Évában, és az írónő ösztönző, biztató jó barátjában, Bódis Kriszta filmrendezőben is.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 079 268 4
Kiadás éve:
2011

Laterna magica

Ingmar Bergman majdnem hetven évesen publikálta önéletrajzát, ami magyarul szinte rögtön meg is jelent a 80-as évek végi, már szabadabb világban. Ekkor már sok tucat filmet és még több színházi előadást rendezett – és rontott el, saját bevallása szerint –, hihetetlenül gazdag élet áll mögötte, s e könyv lapjain is. Karcsú könyv egyébként, alig több annál a 250 oldalnál, amit állítólag az olvasók leginkább szeretnek. Mégis, elviselhetetlenül tömény, sűrű, szinte alig kap levegőt benne az ember. Pontosan olyan, mint a filmjei. Leülsz, megnézed.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 266 204 6
Kiadás éve:
2011

Ne engedj el…

Ebben a vidéki Angliában játszódó, látszólag sci-fire hajazó szerelmi drámában a legsúlyosabb erkölcsi kérdések vágják arcba az olvasót a lehető legszelídebb előadói modorban, s melyért a japán származású angol író, Kazuo Ishiguro számos irodalmi díjat kapott, a Time kritikusai felvették a „Minden idők 100 legjobb regénye” listájára, rengeteg nyelvre lefordították, film is készült belőle.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 266 201 5
Kiadás éve:
2011

A Red Hot Chili Peppers története saját szavaikkal

A Cartaphilus Könyvkiadó Legendák élve vagy halva sorozatának újabb darabja A Red Hot Chili Peppers története — saját szavaikkal című, a zenekar közreműködésével született, és így a leghitelesebb munkának tekinthető kötet, amelyben a szereplők szavai mindenféle kommentár, illetve összekötő szöveg nélkül úgy jelennek meg, ahogyan ők a szerzőnek elmondták. Vigyázat, szókimondó szövegek, állhatna itt a figyelmeztetés, és nemcsak a stílus, de önmagában a történetek miatt is, hiszen a zenekartól egyáltalán nem állnak távol a provokatív színpadi (és hétköznapi) megnyilvánulások.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 079 147 2
Kiadás éve:
2011

Hiba

Marek Šindelka huszonegy éves volt, amikor a cseh olvasók kézbe foghatták első verseskötetét, a Hiba című kisregényével pedig három év múlva, 2008-ban ismerkedhettek meg. A Hiba krimiszerűen kalandos története alatt végigjárunk egy-egy öntudatra ébredéssel (sőt sejtelmesen még előbbre is megy az elbeszélői emlékezet) kezdődő, szerelmi szállal ugyancsak körbefont hétköznapian szép bonyodalmat, amely mindannyiunk számára ismerős részleteket bont ki.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-426-191-9
Kiadás éve:
2011

A centurio

Ezt a Rómáról és Párthiáról szóló olvasmányos, eposzi tematikájú, történelmi bestsellert nem nehéz olyan férfiolvasóknak ajánlani, akik szeretnek átlépni más korok, kalandokban és harcokban bővelkedő mindennapjaiba.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963 930 719 X
Kiadás éve:
2001

Az emlékek őre

Lois Lowry ifjúsági regénye döbbenetes erejű utópisztikus mese egy világról, ahol minden szigorú szabályozás szerint működik. Ahol a születés, a napirend, az évente kapható egyenajándék, a kötelező jellegű önkéntes munka, az életre szóló pálya mind-mind olyan dolgok, amikbe az egyénnek nincs beleszólása. Ahol nincs igazságtalanság, éhezés, drog, erőszak (még gondolat szinten sem), sőt, senkinek nincsenek emlékei, amik bármilyen érzelmeket generálnának. Ahol minden szürke, és mindenki egyforma ruhákban jár-kel az egyforma lakóegységek között vezető egyforma utakon. Ahol még ez embereket is alaposan megfontolt szempontok szerint párosítják családegységekbe.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 14 2890 2
Kiadás éve:
2011

Imágó

Ljudmila Ulickaja legújabb regényében három jó barát – egy zenész, egy költő és egy fotográfus – életén keresztül mutatja be a Sztálin halálától a Gorbacsov-féle „peresztrojkáig” terjedő időszak, az „olvadás” és a „pangás” korszakának hétköznapjait. A történet középpontjában e három évtized szovjet történelmének ellenzéki törekvései állnak: konspirációk, illegális kiadványok terjesztése, csempészése, kényszerű külső és belső emigrációba vonulás – a korszak politikai életének tipikus eseményei.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 079 161 8
Kiadás éve:
2011

Egy arany szem tükrében

McCullers regénye egyszerűen zseniális. Őszinte boldogság tölt el, amikor a könyvét fogom a kezemben, nem csak azért, mert ritkán olvasni ennyire izgalmas életúttal rendelkező kiváló szerzőt, hanem azért is, mert az amerikai írónők egészen sajátságos, okos és érzékeny látásmódját képviselik az irodalomnak. A szerző élete és írása sok hasonlatosságot mutat az irodalmi Nobel-díj egyik birtokosával, „a Dél krónikásának” nevezett William Faulknerrel, de aki szereti Simon de Beauvoire háttérben lüktető és a sorokból kiolvasható filozófiai-feminista miliőjét, az sem fog itt csalódni.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 07 9177 9
Kiadás éve:
2011

A második világháború öröksége

Az Egyesült Államokban élő John Lukacs történészprofesszor Magyarországon is sikeres szerző, ami a mai könyvpiaci körülményeket figyelembe véve elismerést érdemel. Az Európa Könyvkiadó kiadásában megjelenő, könnyen észrevehető, fehér borítós köteteit már várják az olvasók, s nem kell csalódniuk. John Lukacs évről évre tudósi rangjához méltó művekkel öregbíti hírnevét.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 297 471 2
Kiadás éve:
2011

Jumurdzsák gyűrűje – a több évszázados legenda nyomában

A Jumurdzsák gyűrűje gyorsan felkerült az eladási toplistára, hiszen ki ne szeretne kipróbálni egy időgépet, amelynek segítségével megnyílik előtte a történelem kapuja? Ki ne égne kalandlázban, ha kézzelfogható bizonyítékra lelne létező és kitalált történelmi alakok kapcsolatáról? Ha egy térkép és egy megsárgult papírlapra írt pár sor több mint száz évvel repítené vissza az időben, ha ráadásként mindezek mellé találna egy titkosírást is – és ha együtt nyomozhatna valakivel, aki történetesen egy regény főszereplője?
tovább >>>