Japán vitrinkiállítás

nyitókép

A Japán kultúra hónapja

Idén is, mint 1947-óta minden évben, november 3-án ünneplik a Nemzetközi Japán kultúra napját. 1852. november 3-án született a Meidzsi császár, akinek nevéhez a japán császárság megreformálása fűződik.

A Pécsi Tudományegyetem kitűnő kapcsolatokat ápol a felkelő nap országának egyetemeivel, éppen ezért szeretnénk a novemberi vitrinkiállítást Japán érdekességeinek szentelni. 2022-ben Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete ellátogatott a pécsi egyetemre és az itt tanuló japán hallgatók helyzetéről értekezett az egyetem vezetőségével. Ezen kívül Magyarország tokiói nagykövete a PTE-n végezte tanulmányait, ennek okán, ha valaki Magyarország Nagykövetségére látogat Tokióban, Pécsi látképek fogják fogadni.

Japán mesés és lenyűgöző világa régóta tartja lázban a titokzatosságra és kalandra fogékony embereket. Ha turistaként kilátogatunk, egészen biztos, hogy egy életre szóló, felejthetetlen élményben lesz részünk. Japán a szamurájok, a kifinomult művészetek, az ízletes ételek otthona. Mindezekkel szeretnénk megismertetni az érdeklődőket, a kiállítás és blogbejegyzések során.

Japánban az új és a régi, a hagyományok és a jövő összeér. Itt a hagyományos gondolkodásmód még mindig tartja bevett helyét, de egy ultramodern köntösben. A fejlődés és a technológia kéz a kézben jár egy olyan társadalomban, ahol a császári család 2000 éve ül a trónon. De pontosan mi az, ami ennyire megfogja az embereket ebben a különleges kultúrában?

Milyen is Japán? Milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak Japánban a PTE-s diákoknak? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ, a szamurájok és jégtáncosok érdekes életén keresztül, a gasztronómia világán át, egészen a művészetek és animék birodalmáig. 


A kiállítás megtekinthető: 

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár  és Tudásközpont 0. szint aula, a regisztráció mellett (Pécs Universitas u. 2/A) 

Fotók: Kádár Johanna 

A kiállítást készítette: Kádár Johanna, Gergely Zsuzsanna, Eby Varghese Anna  


Trackback link: