Feliratkozás a hírlevelünkre | Hírlevél | 2013. december A hírlevél archívumának megtekintése.
Kérjük, hogy ne továbbítsa hírlevelünket, mert elveszhet az eredeti html formázás,
amely azzal is járhat, hogy a weblinkek nem működnek.
Hírleveleink változatlan formában a hírlevél archívumban tekinthetők meg:
http://www.lib.pte.hu/sites/docs/ek-hirlevel/2013-12-08.html


Ünnepi nyitva tartás a Tudásközpontban (2013. december)

Vizsgaidőszakban (2013. december 8. - 2014. január 31.) a Tudásközpont vasárnapi nyitva tartása 08.00 - 20.00 óra. -- 2013. december 24. – (kedd) ZÁRVA -- 2013. december 25. - Karácsony (szerda) ZÁRVA -- 2013. december 26. - Karácsony (csütörtök) ZÁRVA -- 2013. december 31. - (kedd) Nyitva: 8.00 - 14.00 óra -- 2014. január 1. - (szerda) ZÁRVA

Új szolgáltatás: Hírfigyelő RSS

Az Egyetemi Könyvtár weblapján (http://www.lib.pte.hu/ek/hirfigyelo) kísérleti jelleggel három hírfigyelő Rss csatornát nyitottunk Digitális hírek / Csillagászat / Kriminalisztika tárgykörben. Hírfigyelő oldalunkon a legnépszerűbb magyar és külföldi hírportálok/folyóiratok/archívumok híreivel várjuk felhasználóinkat. A figyelendő portálok Rss-feed-jeinek beállítása után aggregátorunk, 15 perces frissítéssel folyamatosan egy összegző-oldalra listázza ki az adott téma híreit, bejegyzéseit. A kilistázott hírekre klikkelve a teljes szöveg már az eredeti weblapon nyitja meg a szöveget. Hírfigyelő portálunk téma szerinti bővítése folyamatos.

Új szolgáltatás: Teljes szövegű doktori disszertációk

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára a közeljövőben Pécsi Egyetemi Archívum (PEA) néven elindítja repozitóriumát, teljes szövegű elektronikus dokumentumtárát. Célunk olyan intézményi szintű repozitórium létrehozása, mely lehetőséget ad az egyetemen keletkezett tudományos munkák digitális archiválására és open access jellegénél fogva ezeknek a munkáknak a szabad hozzáférésére. Első ütemben az adatbázisba a doktori disszertációk és tézisek kerülnek feltöltésre. A 20 doktori iskolának jelenleg több mint 120 doktori disszertációja érhető el teljes szöveggel. Megtekinthető az alábbi címen: http://pea.lib.pte.hu

Új szolgáltatás: „Chat a könyvtárossal”

Az újonnan bevezetett chat szolgáltatás alapja az Open Source "Live Helper Chat" alkalmazás, mely saját szerverünkről fut. A chat widget formájában állandóan jelen van az összes egyetemhez kötődő könyvtári honlap jobb alsó sarkában és jelzi, hogy elérhető-e egy (vagy több) könyvtáros. A szolgáltatás hétköznap reggel 8 órától délután 4 óráig üzemel, lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő kari egységben szolgáló könyvtárost bekapcsoljuk a beszélgetésbe. Ha valamely véletlen folytán lemaradna a könyvtáros egy beérkező kérdésről, úgy a rendszer lehetőséget teremt utólagos válaszadásra e-mail formájában. A szolgáltatás elsődleges célja információnyújtás minden olyan kérdés esetében, mely nem igényel részletes szaktájékoztatói választ.

Szolgáltatás: Olvasójegy helyett diákigazolvány

A könyvtári beiratkozáshoz 2013. december 1-től a PTE hallgatói új típusú diákigazolványukat is használhatják olvasójegyként. Ez a rádiófrekvenciás azonosítóval (RFID) ellátott diákigazolvány alkalmas a könyvtárba való belépésre, könyvkölcsönzésre és pénzfeltöltésre, mellyel a Tudásközpont fénymásoló-nyomtatóit is használni lehet. A PTE hallgatói régi olvasójegyük és ideiglenes olvasójegyük cseréjét kérhetik a Tudásközpont regisztrációjában.

Adatbázisok: Thieme és Clinical Collections

A Thieme Publishing Group próbahozzáférést biztosít az adatbázisaihoz 2013. december 31-ig. A tartalmakat az alábbi címeken érhetik el a PTE IP tartományaiból: Thieme Teaching Assistants for Anatomy, Physiology, Pharmacology and Biochemistry: http://www.thiemeteachingassistant.com és eNeurosurgery: https://eneurosurgery.thieme.com. Clinical Collections - Thieme Publishing Group: A Thieme Publishing Group kibővítette a próbahozzáférés körét, és a "Clinical Collections e-books" adatbázisát is megnyitotta. Az adatbázis az alábbi címen érhető el: http://lib.myilibrary.com

Kiállítás: "Álom hava..." (Míves Mag Műhely kiállítása)

A PTE Egyetemi Könyvtár szeretettel meghív minden érdeklődőt az „Álom hava...” címmel megrendezésre kerülő Míves Mag Műhely kiállítására. A kiállítás megnyitója 2013. december 10-én 16 órakor lesz a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 0. szintjén. A kiállítást megnyitja: Pilári Gábor bábjátékos. A kiállítás megtekinthető 2014. január 3-ig. Minden érdeklődőt szívesen látnak a kiállítók: Bedő Anikó, Beke Lívia, Hosszú István, Hoványi Zsuzsanna, Mánfai György, Minorics Tünde, Polgár Zsuzsa, Szentkereszti István.

Könyvbemutató: Dr. Barcsi Tamás új könyve

A PTE Egyetemi Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Dr. Barcsi Tamás adjunktus (PTE Egészségtudományi Kar) Az emberi méltóság filozófiája című könyvének bemutatójára. A kötetet bemutatják: Dr. Bertók Rózsa egyetemi docens, tanszékvezető (PTE BTK Filozófia Tanszék), Dr. Szolcsányi Tibor egyetemi adjunktus (PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet), Dr. Zeller Judit egyetemi adjunktus (PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék). A könyvbemutató időpontja: 2013. december 12. (csütörtök) 17 óra. Helyszín: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (Pécs, Universitas u. 2/a)

Karácsonyi ajándék a Tudásközpont olvasóinak

A Tudásközpont épületébe színes babzsákfoteleket vásároltunk, kényelmesebbé téve a vizsgaidőszakot. Az olvasóknak szánt karácsonyi ajándékot polár takarókkal egészítettük ki, melyet a kölcsönző pultoknál lehet kérni.

Kötészet: karácsonyi ajándéktárgyak

A PTE Kötészeti Műhely karácsonyi ajándéktárgyai megvásárolhatók a Tudásközpontban, (Pécs, Universitas u. 2/a.) a "Regisztráció"-nál. A termékekről információ az alábbi oldalon található: http://www.lib.pte.hu/koteszet - "Kötészetünk karácsonyi ajánlatai" alatt. Egyéb információ: Csóka-Jaksa Helga (hjaksa@lib.pte.hu), vagy telefonon: (72) 501-650 / 28068

Játék: könyvtári KVÍZ - Jubileumi egyetemtörténeti kvíz

Honlapunkon megjelent a decemberi KVÍZ játékunk: http://tinyurl.com/kviz2013december. A kvíz kérdéseire a válaszokat a pécsi egyetem történeti munkáiban és a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban megtekinthető "90 éve Pécsett - Az Erzsébet Tudományegyetem pécsi működése (1923-1950)" című jubileumi egyetemtörténeti kiállításban lehet megtalálni. A PTE Egyetemi Könyvtár havonta jelentkezik változatos témákat felölelő kvízjátékával. Hasonlóan a totóhoz, mindig 13+1 kérdésre keressük a helyes válaszokat. A játékban a könyvtári hálózatunkba beiratkozott — érvényes olvasójeggyel rendelkező — felhasználóink vehetnek részt. A kvíz kitöltése után az űrlap elküldése előtt játékosainknak meg kell adniuk az olvasójegyük számát. A helyes válaszokat csak a határidő lejárta után tesszük közzé a Kvíz nyitó oldalán: http://www.lib.pte.hu/ek/online-kvizjatek. A telitalálatokat elért regisztrált résztvevőink közül egy szerencsés nyertest sorsolunk ki. A nyeremény (A PTE Marketing Osztályának felajánlásából) Fedeles Tamás - Lengvári István - Pohánka Éva - Polyák Petra: A pécsi felsőoktatás évszázadai című kötete és egy egyetemi marketing csomag.

Szeretettel várjuk könyvtárainkban!


7622 Pécs, Universitas u. 2/A. | Telefon (72) 501-650 | Weblap: www.lib.pte.hu
Facebook: www.facebook.com/tudaskozpont | Twitter: Twitter.com/ptelibrary