Citizen Sciencemi az a citizen science?


Közösségi tudomány alatt olyan olyan tudományos kutatásokat értünk, amelyek bevonják a társadalmat  a rövidebb-hosszabb tudományos projektekbe, és ily módon képesek a tudomány és a nyilvánosság egészét aktív módon összekapcsolni. A közösségi tudományon keresztül mindenki részt vehet a tudományos kutatás különböző szakaszaiban, a kutatási kérdés megtervezésétől kezdve az adatgyűjtésen és a feltérképezésen, az adatok értelmezésén és elemzésén át az eredmények közzétételéig és terjesztéséig. A közösségi tudomány a tudományos munka olyan megközelítése is, amely egy szélesebb körű tudományos tevékenység részeként is alkalmazható.

Közösségi tudományos projektek a Pécsi Tudományegyetemen

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont célja a Pécsi Tudományegyetemen és a régióban keletkező kutatástámogatási ökoszisztéma és a hozzá kapcsolódó közösségi tudományos tevékenységek koordinációjának elvégzése. Feladatunk a hiteles az információközvetítés, valamint a különböző csatornákból érkező információk összefogása, azok rendszerezése, a hiteles tudomány transzparenciájának növelése a régióban.

Az alábbiakban olyan projektet gyűjtöttünk össze, melyeken keresztül bemutathatjuk a Pécsi Tudományegyetemen működő közösségi tudományos programokat.


Természettudományi Kar


Az éghajlatváltozás és az emberi tevékenységek növekvő vízigénye következtében a korábban állandó vízforgalommal jellemezhető vízfolyások jelentős része mára egyre gyakrabban kiszárad vagy egyre kevesebb vízmennyiséget szállít. Ez a jelenség a biológiai sokféleség, a hálózatok ökológiai integritása és az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások szempontjából is pusztító hatású, világszerte tendenciózusan és drámai mértékben súlyosbodik.

A DRYvER projekt fő célja az összes kapcsolódó tudományterületen átívelő megközelítéssel globális szinten felmérni és megérteni a folyamatot, majd ezen alapulva valódi megoldásokat kínálni erre a problémára az érintett felek - gazdasági szereplők, államigazgatási szervek, civil szervezetek - számára. A multidiszciplináris konzorcium szakértői 4 éven át vizsgálják, hogy az éghajlatváltozás hatására fellépő, a kisvízfolyásokat érintő kiszáradás hogyan változtatja meg a biológiai sokféleséget, az élővilág funkcionális összetételét, a patakokban lezajló fiziko-kémiai és biológiai folyamatokat és ezáltal az ökoszisztéma-szolgáltatásokat; mindezt biológiai-ökológiai, hidrológiai, kémiai, valamint közgazdaságtani, szociológiai módszerekkel és megközelítésben.

Honlap
DRYvER
Facebook
https://www.facebook.com/Dryrivers.HU
ApplikációAz alkalmazás elérhető a Google Play áruházban.


A Mosquito Alert egy non-profit, nemzetközi együttműködéseken alapuló közösségi tudományos projekt, amelyet különböző állami kutatóközpontok, köztük a Pécsi Tudományegyetem is koordinál. A klímaváltozás, valamint az intenzív áruforgalmi és turisztikai tevékenység miatt számos szúnyog jövevényfaj jut el trópusi élőhelyekről Európába. Az inváziós szúnyogfajok potenciálisan számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozót terjeszthetnek. A járványügyi fenyegetettség megértéséhez ismernünk kell e fajok elterjedésének térbeli és időbeli mintázatait, melynek érdekében az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával egy egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot (szunyogmonitor.hu) indítottak 2019-ben.

Kulcsfontosságú, hogy nyomon kövessük az ezeket terjesztő szúnyogok terjedését, viselkedését, felbukkanási helyüket, hogy megfelelően tudjunk alkalmazkodni. Az immáron magyarul is elérhető Mosquito Alert mobil alkalmazás erre ad lehetőséget, így az állampolgárok közvetlenül segíthetik a tudományos kutatómunkát. A lakossági bejelentéseket (fogott példányok, mobilapplikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján) dipterológus szakemberek azonosítják be, majd a tudományosan igazolt észlelések összegzésével az itt közzétett tájékoztató ábrák készíthetők. A társadalom részvételével nyert adatokból származó tudományos következtetések lehetővé teszik majd a célzott helyszíni mintavétel megtervezését, az erőforrások jó beosztását, valamint a begyűjtött szúnyogokban lévő kórokozók kimutatásán keresztül a felkészülést egy esetleges járványra.


Honlapok
Mosquito Alert
Szúnyogmonitor.hu
Facebook
https://www.facebook.com/mosquitoalerthttps://www.facebook.com/szunyogmonitor 
ApplikációAz alkalmazás elérhető a Google Play áruházban és az App Store-ban.


Ha van egy közösségi tudományos projektje, amelyet szeretne itt bemutatni, vagy kérdései vannak azzal kapcsolatban, hogyan kezdheti el közösségi tudományos projektjét, lépjen kapcsolatba velünk.


Szemes- Révész Enikő Evelin
Partnerkapcsolati és Szolgáltatásmarketing Osztály
revesz.eniko@lib.pte.hu  
72 / 501-650 / 28128-as mellék
Lovász Dávid
Publikálás- és Kutatástámogatási Osztály
lovasz.david@lib.pte.hu
72 / 501-650 / 28042-es mellék