Bemutatkozás


A Történeti Gyűjtemények Osztálya Pécs belvárosában, a Klimo Könyvtár épületében található, s ez az osztály gyűjtőhelye az Egyetemi Könyvtár régi könyves állománya mellett az egyéb muzeális és történeti gyűjteménytesteknek is.

A régi könyves gyűjtemény kezdetben nem rendelkezett önálló olvasóteremmel, csak az 1970-es évektől vált lehetségessé a belső, majd az 1990-es évektől lassanként a külső kutatók számára is az állomány folyamatos és zavartalan használata. 2000-től a hajdani püspöki gyűjtemény külön kutatótermet kapott, ahol már megfelelő szakmai felügyelettel lehetett a kért, kizárólag helyben használható köteteket kutatni.

A Klimo Könyvtár mellett az egyetemi könyvtár történeti és muzeális dokumentumainak állománya is folyamatosan gyarapodott. 2006 őszétől az Egyetemi Könyvtár szervezeti egységébe került az universitas másik nagy történeti gyűjtőhelye, a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény, amely 2010-ben muzeális gyűjtemény rangot kapott.

Munkatársaink mindennapi munkájához tartozik a gyűjtemények kezelése, állományvédelme, feldolgozása és szolgáltatása, ezen kívül kulturális és tudományos tevékenységünk is jelentős: konferenciákat és kiállításokat is rendezünk. Továbbá a két, Szepesy utca 3. alatt található nagy muzeális gyűjteményben – a Klimo Könyvtárban és a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben– a könyvkultúra és a pécsi egyetem történetének mind szélesebb körben való megismertetése érdekében magyar, angol és német nyelven idegenvezetéseket is tartunk.

TGYO blog (https://tgyoblog.lib.pte.hu/)

A Történeti Gyűjtemények Osztályának blogja 2014-ben indult. A Klimo Könyvtárban valamint a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben őrzött műtárgyakhoz, kiállításokhoz, különleges könyvritkaságokhoz kapcsolódó írásokat teszünk közzé oldalunkon. De itt érhetőek el virtuális kiállításaink és online múzeumpedagógiai óráink anyagai is.
Vezető:Dezső Krisztina
Cím:
7621 Pécs, Szepesy Ignác utca 3. 
Térkép

Telefon:  +36 (72) 501-510; +36 (72) 501-600 / 22651
E-mail, Facebook: 
 info-tgyo@lib.pte.huKlimo Könyvtár, Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény
Munkatársak

Nyitvatartás