Mindenkép(p)en olvasunk

Kiadó:
Helikon
ISBN:
963 207 574 9
Kiadás éve:
1986
Mű a katalógusban:

Pajzán epigrammák

Vajon hol lehet az én példányom ebből a könyvből? Úgy kell emlékeznem, hogy tavasz volt, amikor az enyém lett. Az évet tudom: 1986-ban találkoztunk. Fekete ruhán sziporkázó aranyminták, s ahogy felpattan az aranykapocs, lehull a ruha, ott egy, lássuk be, meztelen könyv. Pajzán epigrammák, latinul és magyarul, aranyszállal összefűzve. A költő: Janus Pannonius. A Pó parti Ferrarában, még nincs húsz éves, fejében villózik a görög, latin szerzők gazdag öröksége, és versben játszadozik. Mivelhogy tiszteletreméltó hetvenéves mestere meglátta a lehetőséget abban, hogy a rá bízott gyerekek ilyen epigrammákban mutogassák oroszlánkörmeiket. Ezek a huncutságok csiszolták a tehetséget, amely az európai humanista költészet kivételes életművét hozta létre. A költő-fordító Csorba Győző. Ekkortájt, a 80-as években láttam őt is először. Mit ekkortájt?Dr. Jankovits László egyetemi docens, PTE Bölcsészettudományi Kar, Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék Pont abban az évben: akkor volt hetvenéves. Hát nem gondoltam volna, hogy ilyesmivel is foglalkozik ez a szép, komoly, ünnepelt költő. Mintha valaki, aki tiszta vízen él, tüzes bort prédikálna. Mintha a pajzán versek kamasz költőjét Pécs tiszta életű püspökeként látná az ember viszont. (Volt ilyen, pár száz éve Janus Pannonius néven ismerték. :-)

A könyvművész Szántó Tibor, a könyv legnagyobb magyar mestere és szerelmese. A folyóírás könnyedségét és a könyvírás tisztaságát egyesítő Garamond betűvel tervezte a verseket, s bújtatta ebbe a drága ruhába. Kézbe venni is jó, lapozgatni még inkább: mintha valaki ajándékképpen, személyesen nekünk fűzte volna össze, öltöztette volna fel, ki tudja, milyen céllal.

A versek? Hát van itt minden. Megtudhatjuk, miért kívánja a hogyhívják a micsodát (találjuk ki, miről van szó). Miként kell elhajtani a kellemetlenül közeledő idősebb iskolatársat. Miképpen tesz túl, szép szavakban legalábbis, a magyar költő a római elődökön: azok kilencszer, ő bizony akár tizenötször (legyünk pontosak: háromszor öt alkalommal)...

Ne is folytassuk. Több példány is van itt a házban. Jó olvasást!

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2012. november 21-én szerdán, 14.30 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!