Könyvajánló

Kiadó:
Tericum Kiadó
ISBN:
9638453532
Kiadás éve:
2002
Mű a katalógusban:

Napsütötte Toszkána

Ki ne játszott volna még a gondolattal, hogy kilép a megszokott életéből, és valami egészen másba kezd? Ki ne gondolt volna még arra, hogy otthagyja a felelősségteljes napi-heti feladatokkal, munkával, főnökkel, határidőnaplóval élt életét, és csak hagyja megtörténni a dolgokat? Frances Mayes: Napsütötte Toszkána című könyvében átélhetjük az (átmeneti) otthonváltás valamennyi örömét és feszültségét. Egyetemi oktatóként a napi rutint maga mögött hagyva dönt férjével a kétlaki életről, és vásárol egy festői, de mi tagadás, romos házat Toszkánában, s veszi fel az olaszok életritmusát. A helyi termelőktől vásárol, a helyi mesterekkel dolgoztat, megkóstolja ételeiket, és megosztja velünk a recepteket is. Maga is termel olajbogyót, melyből a környék olajsajtolójában a falubeliekkel együtt sajtolja saját olaját.Hegedűs Katalin ügyvivő szakértő, PTE Bölcsészettudományi Kar, Modernkori Történeti Tanszék Frances Mayes kreatív írást tanít a San Franciscó-i egyetemen szeptembertől júniusig, majd repülőre száll, hogy Cortona melletti több száz éves házában élje másik életét paradicsompalánták, olajfák, Madonnák, omladozó etruszk falak, kiszáradó kutak társaságában.

Könyvében, mely egyszerre gasztroregény, útleírás és társadalomrajz, együtt utazhatunk vele, megismerhetjük a toszkán vidék természeti, épített és kulturális örökségét, szokásait, részesei lehetünk egy toszkán falu hétköznapjainak és ünnepeinek.

Időnként játszom a gondolattal, hogy kilépek a megszokott életemből, és valami egész másba kezdek, csak élem az életet. Olyankor újraolvasom Mayes könyvét, és arra a néhány órára élem az ő toszkánai életét.

 

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2013. november 11-én hétfőn, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!