Könyvajánló

Kiadó:
Cartaphilus
ISBN:
Kiadás éve:
2011
Mű a katalógusban:

Egy tiszta nő

„Világérzés és tragikus életérzés” Thomas Hardy 1891-ben Tess of the D’Urbervilles című műve, amit Szabó Lőrinc fordított magyarra, az egyike azon könyveknek, amelyek nagyon megfogtak. Azért szerettem olvasni a könyvet, mert valóság íze volt, minden szereplő hús-vér ember igazi rigolyákkal, életszerű félelmekkel és gondokkal. Az író nem csapott be, semmilyen illúzióval nem hitegetett, elmesélt egy történetet, amit akár az élet is írhatott volna. Egy gyönyörű, derűs parasztlány találkozik élete szerelmével, aki valamiért sehogyan sem lehet az övé, hiába szereti viszont. És ennyi. Mindeközben számtalan pofont kap az élettől, igyekszik helyes döntéseket hozni, felelős tagja a családjának, amely a segítsége nélkül valószínűleg már sehol sem lenne. Tess szenved, de azt is valósan teszi. Örül, ha sorsa jóra fordul, igyekszik mindenhez alkalmazkodni.Hézső Dorina egyetemi hallgató, Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar Hardy nem fél kimondani, hogy mi lett volna ha.., sőt meg is mutatja. Fájdalmas az a tudat, hogy minden rendbe jöhetett volna, bár egy percre sem hittem, hogy a tiszta és becsületes parasztlány története jóra fordulhat.

Kétségkívül nehéz olvasmány. Hardy írói tehetségét dicséri, hogy minden illat, íz, hang megmaradt bennem. A nyomott hangulatú regény derűsebb napjai a mai napig megmosolyogtatnak, némelyik kép olyan, mintha a saját emlékem lenne.

Sok negatív véleményt olvastam és hallottam a regényről, ezért is döntöttem úgy, hogy megírom az ajánlót. Igen, pofán csap. Nem is egyszer. Azt üvölti az arcodba, hogy az élet nem habos torta, hogy bűn lehet a szépség, a jóság, az erény. Mégsem tudok haragudni a hősnőre, amiért a maga göröngyös útját járta és nem szállt fel a mellette elrobogó hintókra. Egyenesen cselekedett és beszélt. Talán ezt kell megtanulunk a könyv lapjairól.

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2014. november 19-én szerda, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!

(Forrás: Hézső Dorina egyetemi hallgató, Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar)