Könyvajánló

Kiadó:
Európa
ISBN:
9789633899977
Kiadás éve:
1981
Mű a katalógusban:

Egy jenki Arthur király udvarában

Mark Twain, vagyis a könyvbéli jenki rendkívüli észjárása, ravaszsága és technikai ismeretei, amelyek igazán megfogtak ebben a szórakoztató, de ugyanakkor saját korának görbe tükröt mutató műben.

A történelmi regény, a szatíra és a vígjáték legremekebb triászát ismerheti meg a kedves olvasó. Főszereplőnk, a fegyvergyárban dolgozó amerikai jenki, miután hatalmasat kap a fejére, a 6. században tér magához. Az először csak rossz álomnak, de annál valóságosabbnak tűnő helyzet átalakul valami egészen mássá; a kivégzés elől asztronómiai tudásának köszönhetően menekülő jenki hirtelen nagyobb varázslóvá lép elő magánál Merlinnél is.

Sőt! Néhány kézmozdulatával és mormolással levegőbe repíti Arthur varázslójának várát, no persze a háttérben, titokban nem kevés puskapor felhasználásával… Ezt követően a tekintélye a királyéval vetekszik, s főminiszteri kinevezését „FŐNÖK”-i címe követi.

Hatalmához és varázserejéhez kétség sem fér, s mindezt kihasználva jenkink igyekszik további trükköket bevetve megteremteni a civilizációt Arthur királyságában. Titokban telefonhálózatot, iskolákat létesít, próbálja fellendíteni a gazdaságot. Vajon hová vezet a sok „varázslat”, és mire jut főhősünk? S egyáltalán haza jut-e valaha?

Nos, ennek kiderítéséhez mindenkinek jó szívvel ajánlom a könyv elolvasását. Már csak azért is, mert remek gondolkodásmódot sajátíthatunk el e vicces, vagy inkább „oktató” könyv forgatásával, s megláthatjuk a párhuzamot Mark Twain és a jenki világa között.

 

Bíró Zsófia,
a PTE tehetségkövetének,
a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatójának

ajánlásával