Különgyűjteményeink

Kereső

Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény

Az Egyetemtörténeti Gyűjtemény kialakításának kezdetei a középkori pécsi universitas 625. évfordulójához nyúlnak vissza, amikor Kelényi Gábornak, a POTE rektorának kezdeményezésére megalakult a POTE egyetemtörténeti múzeuma, amelynek anyaggyűjtésében, kialakításában meghatározó szerepet vállalt Benke József. Az egyetem többi tudományterületére és karára is kiterjedő egyetemtörténeti bemutató helyszínéül a Vasváry-ház szolgált, melyben Tóth József rektor 2000. szeptember 1-jén, Pécs város napján nyitotta meg az Egyetemtörténeti Múzeumot. A 2000-ben kezdődő egyetemi integráció (a két pécsi egyetem, valamint a szekszárdi Illyés Gyula Főiskola egyesülése) újabb lökést adott a közös múlt relikviáinak lehető legteljesebb bemutatásához.

A jelenlegi Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény Lénárd László rektor kezdeményezésére, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának szervezeti keretén belül jött létre. Feladata a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek tárgyi, dokumentum- és fotóanyagának gyűjtése, megőrzése, feldolgozása, a nagyközönség és az egyetemi polgárok számára kiállítások szervezése.

Az új állandó kiállítás létrehozása Fischerné Dárdai Ágnes könyvtár-főigazgató irányításával, Pásztor Andrea muzeológus szakmai koncepciója alapján történt; 2010. november 17-én nyitotta meg kapuit. Az állandó kiállítás mellett évente két-három alkalommal egyetemi, kari évfordulókhoz, konferenciákhoz, rendezvényekhez kapcsolódva időszaki kiállításokon mutatjuk be gyűjteményünk darabjait.

A gyűjtemény továbbépítése, fejlesztése folyamatos.

Öntől is szívesen fogadjuk a korábbi pécsi egyetemekhez, főiskolákhoz kapcsolódó anyagokat, dokumentumokat, fotókat, tárgyakat, hogy még sokoldalúbb, teljesebb gyűjteményt tudjunk létrehozni.

 

Gyűjteményeink

Fotógyűjtemény

A Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek archív, adattári és digitális fotódokumentumait tartalmazza a gyűjtemény. Az intézmény vezetői, a rektorok, dékánok, az itt oktató professzorok, tanárok portréi mellett, az egyetem fontosabb rendezvényein, tanévnyitóin, diplomaosztóin készült képek is megtalálhatóak a gyűjteményben. Az anyag jelentős és igen értékes részét képezi az egyetem épületeit ábrázoló fotók csoportja. A fotógyűjtemény az E-kéPEK adatbázisban online is elérhető.
 

Numizmatikai gyűjtemény

A Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményei által kibocsátott, készítetett, vagy az itt oktató tanárokhoz köthető numizmatikai anyag gyűjteménye. Jelentős a kitüntetések és az egyetemhez kapcsolható kitűzők mennyisége is.
 

Dokumentum gyűjtemény

A Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeihez, az oktatókhoz, professzorokhoz, hallgatókhoz kapcsolható személyes és hivatalos dokumentumanyag található a gyűjteményben. Jelentős az aprónyomtatvány gyűjtemény, mely meghívókat, programokat, szórólapokat tartalmaz.
 

Történeti tárgyak gyűjteménye

Talán ez a legsokszínűbb gyűjteményünk, hiszen itt az oktatáshoz használt eszközöktől, orvosi műszereken át szobrokig, a rektori láncig nagyon sok minden megtalálható. Nemcsak a régmúlt tárgyi anyagát gyűjtjük, hanem a mai egyetemi ajándéktárgyakat, Pécsi Tudományegyetemhez kapcsolódó ruhadarabokat, professzorok személyes tárgyait is.

 

A Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény online adatbázisa:  egyetemtortenet.lib.pte.hu

(Az adatkezelési tájékoztató itt érhető el.)