110 éve született Vas István

nyitókép

110 éve született Vas István

Vas István születésének 110. évfordulóját ünnepeljük szeptember 24-én.

Az évforduló alkalmából a Tudásközpont első emeletén található Vas István gyűjtemény két terme új elnevezést kap. Ettől a naptól kezdve az egyik Vas István költő, író és műfordító, a másik pedig felesége, Szántó Piroska festő, grafikus, író, érdemes és kiváló művész nevét viseli. A megemlékezéshez kapcsolódóan kiállítással és online játékokkal készülünk.

A Tudásközpont épületébe belépve találkozhatunk először a kiállítással, hiszen a 0. szinten elhelyezett üvegvitrinbe Vas Istvánhoz és Szántó Piroskához kapcsolódó könyvek, néhány rájuk emlékeztető használati tárgy látható. Az első emeletre felsétálva a róluk elnevezett termekben olyan kiállítás tekinthető meg, amely tükrözi a munkásságukat. A Vas István teremben úgy érezhetjük, mintha a dolgozószobájában lennénk. A Szántó Piroska terem berendezésével az otthon hangulatában megvalósuló műtermi közeget kívántuk ábrázolni.


     


A termekből kilépve érdemes az olvasópultál található könyvekbe belelapozni, elolvasni egy-egy verset, megnézni egy-egy illusztrációt. Ezek a könyvek kölcsönözhetőek, így az élmény „hazavihető”.

Vas Istvánhoz és Szántó Piroskához kapcsolódóan, különböző témájú online játékokat meghatározott időközönként hirdetjük ki Facebook és Instagram oldalainkon, így érdemes őket folyamatosan figyelemmel kísérni.


A kiállítás 2020. szeptember 24 - október 30. között tekinthető meg.


     

 



A kiállítást készítette: Béres András, Gergely Zsuzsanna, Pápai Dóra, Révész Enikő

Fotó: Révész Enikő

Videó: Ambrus Attila, Balogh Fanni

Trackback link: