Változik az ISBN/ISSN igénylés menete!

nyitókép

Tisztelt ISBN/ISSN Igénylő!

Tájékoztatni szeretnénk, hogy 2020. január 1-től hatályba lépő (rendelet értelmében ISBN irodánknak ki kell terjesztenie a kötelespéldány begyűjtési tevékenységét az alábbiak szerint:

-Nyomtatott kiadványra igényelt ISBN azonosító kiosztása után a nyomtatott kötelespéldány (50 példányig: 2db az OSZK részére + 1 db helyi kötelespéldány, valamint  50 példány felett: 6 db az OSZK részére + 1 db helyi kötelespéldány) beszolgáltatása mellett a nyomtatott kiadványnak tartalmilag és képileg mindenben megegyező, elektronikus nyomdai változatát is be kell gyűjtenünk! A begyűjtött digitális verziókat munkatársaink az OSZK részére továbbítják.

-A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az ISBN azonosító igénylőjének a nyomtatott kötelespéldányok beküldése mellett egy elektronikus (többnyire PDF formátumú) állományt is fel kell töltenie az erre a célra létrehozott könyvtári weboldalra. Az  elektronikus kötelespéldánynak mentesnek kell lennie mindenféle védelemtől (Pl.: keresés tiltása, nyomtatás tiltása, jelszóvédelem, írásvédettség stb.)

-Az elektronikus kiadványok kötelespéldányait az OSZK a szerzői jogról szóló törvény rendelkezéseinek figyelembevételével teszi hozzáférhetővé a könyvtárhasználók számára a kötelespéldány-szolgáltatás kedvezményezett könyvtáraiban kialakított  zárt hálózaton keresztül. Az online elektronikus kiadványt az OSZK egyidejűleg legfeljebb hat példányban teheti hozzáférhetővé.

-A beküldött digitális verziót könyvtárunk is archiválja. Ez a nyilvános közönségtől elzárt tárolást jelent, a dokumentumok megjelenítése csak könyvtári terminálon (zárt hálózati láncon, a könyvtár fizikai tereiben lévő, erre a célra dedikált, másolásvédelemmel ellátott könyvtári számítógép) lehetséges. Az igénylőnek az ISBN igénylő űrlap kitöltése során ugyanakkor lehetősége van nyilatkozni arról is, hogy a beküldött digitális verziót a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a publikussá tegye saját szolgáltatási platformján!


Igénylés menete: ISBN/ISSN-igényléshez az alábbi online űrlapunkat kell kitölteni. Az űrlap kitöltése az egyetemi Office 365 fiókba való bejelentkezés után lehetséges!

- Az ISBN igénylő űrlap elérhetősége

- Az elektronikus kötelespéldány feltölthető itt

- ISSN igénylő űrlap periodikumokhoz (folyóiratokhoz/évkönyvekhez)

- ISSN igénylő űrlap sorozatokhoz


Az ISBN iroda elérhetősége:

Cím: 7622 Pécs, Universitas u. 2/a.

Telefonszám: 72 / 501-650 / 28042

email: isbn@lib.pte.hu

Trackback link: