A farsang varázsa, a maszkok világa - vitrinkiállítás

nyitókép

A keresztény egyház az ezredik évben a világ végét várta, az embereken eluralkodott a halálfélelem. Ám az 1001. évben, amikor kiderült, hogy nem pusztult el semmi, nótázásba, táncolásba és a halál kifigurázásába kezdtek a közösségek. Ettől kezdve évről évre hagyományosan megismétlődő halál-paródiából fejlődött ki, először Itáliában.  

A magyar népi farsang Heltai Gáspár XVI. századi feljegyzésében került először említésre. „Az események az Urunk Jézus Krisztus születése után, január 6. után következik az ördögnek nagy ünnepe a regélő hét, ottan a farsang etc.”  

A farsangi népszokások évszázadok alatt keveredtek más téli hagyományokkal és a polgári karnevál elemeivel. A népi farsangban a termésbőség pogány hiedelmei jelentek meg, de a farsangi időszakban a népi játékok, mint a betyár-, lakodalmas-, halottas-, gólya- és medvefarsangosok, kerültek előtérbe.  

A mai kor emberében, ha már nem is él a farsang magyarázata és célja, a természetben megújuló életet, a tavaszi frissességet várja. 

Január- február a karneválok, színes tavaszvárók ideje. Ilyenkor farsangi jelmezt öltenek az iskolások. Az eredeti néprajzi hagyományok azonban kiveszőben vannak. Mi most az egyetemi könyvtár néprajzi gyűjteményéből válogattunk össze könyveket és néhány tárgyat farsangi vitrinkiállításunkhoz.  

Magyarország leghíresebb tavaszváró eseménye a mohácsi busójárás, amely egy délszláv, a sokác népcsoport által űzött hagyomány. 2009. szeptember 30-án a mohácsi busójárást felvették az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.  

A busójárás Mohács városának jellegzetessége. Ilyenkor az egész országból jönnek a vendégek, de világszerte egyre népszerűbb a külföldiek körében is. A hagyomány igazi szíve és lelke az, hogy a mohácsi, helyi családok, generációról generációra örökítik tovább ezt a színes hagyományt, a maszkfaragástól a bütykös harisnya horgolásig.  

A busók az úgynevezett busójárási kódex szerint ünneplik a busójárást, amely az öltözködésre és viselkedésre is kitér. A farsang előtti csütörtökön kezdődnek meg az ünnepségek. Ez a kisfarsang, és ilyenkor a gyerekeké a főszerep a mohácsi főtéren. Óvodások és iskolások műsorával veszi kezdetét a busójáráshoz kapcsolódó programsorozat. Ezután a szűk családi körben folyik tovább az ünnepség. Majd a farsangi hétvégén már a busóktól hangosak a mohácsi utcák.  

A kiállítás megtekinthető:  

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 0. szint aula, a regisztráció mellett (Pécs Universitas u. 2/A)  

Fotók:  Kádár Johanna

A kiállítást készítette: Eby Varghese Anna, Gergely Zsuzsanna, Kádár Johanna  


Trackback link: