Kádár Annamária: Mesepszichológia. Bp: Kulcslyuk Kiadó, 2013

Kádár Annamária: Mesepszichológia. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2013, 376 oldal
ISBN: 978-963-89419-6-1

Iskolába menet, egy kis fiók-könyvtár mellett vitt mindig az utam, kézenfekvő volt hát, hogy amint olvasni tudó lettem, be-betértem. És a könyvek elválaszthatatlan, jó barátaim lettek. Nehéz egy könyvet kiválasztanom a rengeteg közül, többek között, mert jellegénél fogva sok funkciót betölthet. Ami mellett végül hosszas gondolkodást követően döntöttem, egy alapvetően tudományos igényű szakkönyv. De véleményem szerint több annál, egyfajta „varázs-iránytű” is, ami a mai felgyorsult világban hasznos társul szegődhet mellénk, fontos gondolatokra, összefüggésekre világítva rá. Kiforrott, „kerek” könyv, remek, könnyen olvasható stílusban.

Kisné Vörös Krisztina gazdasági vezető, PTE Egyetemi Könyvtár Számomra még élvezetesebbé tette a sok idézet, példa. Egy jól követhető, tiszta logika mentén fűzi sorra, kapcsolja össze egy kerek egésszé a részeket.

A mese szó „gyerekes” témát sugall, ami részben igaz is, de bárki hasznosnak fogja érezni az elolvasására fordított energiát, aki egy kis erőt merítene a hétköznapi küzdelmekhez. Ezek a küzdelmek persze már nem sárkányok, boszorkányok ellen zajlanak, táltos lovak, és mindenféle varázslatos eszközök segítségével. Nagyszerűen mutatja meg a mesék ősi bölcsességeket hordozó rétegét, s hogy miért olyan fontosak, miért van abszolút létjogosultságuk, miképpen van segítségünkre életünk során, s hogy a mese nem csak egy régi időkből fennmaradt ódivatú szokás. Jó szívvel csak ajánlani tudom, és egyáltalán nem csak kisgyermekes szülőknek!

 

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2013. november 11-én hétfőn, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!

Kölcsönzési információ: OPAC
(Forrás: Kisné Vörös Krisztina gazdasági vezető, PTE Egyetemi Könyvtár)